2017. július 29., szombat

Ahol megelevenedik a Verdi-operák világa

Busseto: via Ferdinando Provesi 35.
Villa Pallavicino: Verdi Múzeum

Olaszország, Emilia-Romagna régió, Parma megye





A város délnyugati részén nyárfasortól övezett úton juthatunk el a Pallaviciniek egykori nyári rezidenciájához.

Forrás: Di Marco Musmeci - Opera propria, CC BY-SA 3.0



A monumentális villa, amely egy halastó közepén kialakított mesterséges szigeten áll, 1518-ban épült reneszánsz stílusban. Hamarosan a várost uraló Pallavicino családé lett, akik nyári rezidenciaként használták. 1533-ban itt látták vendégül V. Károly császárt, akit lenyűgözött a sakktábla-szerűen tervezett tökéletesen szimmetrikus épület. Tíz év múlva itt találkozott V. Károly és III. Pál pápa.

Az idők folyamán az épületet tovább alakították, díszítették barokk, majd rokokó stílusban, de szerencsére alapvetően nem változtattak rajta.

1959-ben a villa Busseto városáé lett, benne helyezték el a városi múzeumot (Museo Civico). Teljes felújítás után 2009-ben az intézményt mint Giuseppe Verdi Múzeumot nyitották meg.

Forrás: https://www.inexhibit.com/mymuseum/museo-nazionale-giuseppe-verdi/


A helytörténeti emlékek mellett a múzeum bemutatja a Bussetóban felnőtt Verdi zeneszerzői életművét olyan módon, hogy operái közül a legfontosabb 27 mű egy-egy termet vagy teremrészletet kapott. E termeket az egyes operák ősbemutatóinak díszlettervei alapján rendezték be. Bennük látványos dekorációkat, korabeli plakátokat, ábrázolásokat helyeztek el, amelyeket a kiállított jelmezek koronáznak meg. Természetesen az egyes termekben az illető opera zenéje szól.

A Traviata és a Rigoletto terme:

Forrás: https://www.inexhibit.com/mymuseum/museo-nazionale-giuseppe-verdi/


Az Otello terme:


Forrás: https://www.inexhibit.com/mymuseum/museo-nazionale-giuseppe-verdi/



A Nabuccótól a Falstaffig terjedő sétát kiegészíti a Requiem Rossininek és Manzoninak szentelt terme és Verdi szalonjának látványa. Így, teremről teremre sétálva merülhet el a látogató Verdi műveinek világában. 

Itt a termek alaprajza:


Eredeti Verdi-relikviákat a városközpontban, a Casa Barezziben láthatunk, így a két múzeum remekül kiegészíti egymást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése