2017. július 6., csütörtök

Brahms szülőházának hűlt helye

Hamburg: Speckstrasse és Caffamacherreihe sarok

Hamburg régió, Németország




A Google térkép nem mutatja pontosan, de a Speckstrassén a zászlóval jelzett parkolóház, a Brahms Quartier már közel van az emlékhelyhez, csak a sarokig kell elmenni. Tömegközlekedéssel a 2-es metró (U2) Gänsemarkt megállójától jutunk el leghamarabb a helyszínre.

Itt, a Speckstrasse és a Caffamacherreihe utcák találkozásánál emlékművet állítottak Brahms egykori szülőháza helyének megjelölésére.


Forrás: ansichtskarten-center.de



Dietrich Fischer-Dieskau, a tudós énekművész Brahms-életrajzában így jellemezte ezt a környéket:

Brahms 1833. május 7-én Hamburgban, a Schlüters Hof 24-es számú házban látta meg a napvilágot. A ház az úgynevezett "Gängeviertel"-ben állt, kicsiny, sötét udvar hátsó felében, távolabb a Speckgang főútjától, fény nélkül és nyomorúságosan, egykori kertek helyén. A környék leghírhedtebb részét szelte át a Speckgang. Itt, az elővárosban, egészségtelen körülmények között nevelkedett a gyermek Brahms. A körülötte élő emberek a szegénységgel küzdöttek; s bűnözők és prostituáltak találtak arrafelé szállást. Erős jellem kellett ahhoz, hogy bárki védekezni tudjon az ilyen szomszédsággal szemben és vidámságát, a lélek szabadságát képes legyen megőrizni. Természetesen Johannest nyomasztotta az életnek ez az árnyékos oldala, amely azonban nem emésztette fel, sőt inkább megerősítette ellenálló képességét. Az élettapasztalatok által korán megérlelve került ki a gyerekkor világából.

Mindebben előtte volt szülei jó példája is: apja városi muzsikus volt, szárnykürtön, trombitán és nagybőgőn játszott. Dolgos édesanyja fűszerüzletet vezetett, szobakiadással foglalkozott (ennek révén ismerte meg vidékről Hamburgba települő leendő férjét). Johannes után még két testvér született, s otthon meleg volt a családi légkör. Brahms első zeneleckéit édesapjától kapta.

A szülőházat 1906-ban emléktáblával jelölték meg. 1933-tól a Brahms-család egykori lakásában élők, némi díjazás ellenében beengedtek érdeklődőket, és felállítottak számukra egy vendégkönyvet. 1943-ban a ház háborús pusztítás áldozata lett.

Helyén 1971-ben állították fel a ma látható emlékművet. Domborműveit Egon Lissow készítette. Rajta Brahms portréja mellett láthatjuk az egykori szülőház, és a rajta 1906-ban elhelyezett emléktábla ábrázolását is. 








 
Frissítés: Az emlékhely történetét később a Papageno Kataliszt blogjába is megírtam.

Források: 

Fischer-Dieskau, Dietrich: Johannes Brahms. Élet és dalok. Bp. Holnap Kiadó, 2014


3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Igaz, nem 'reiche", hanem "reihe", köszönöm! Gondolom, itt "sor" értelemben, csak ez nem ugrott be :)

    VálaszTörlés