2017. július 31., hétfő

Itt "bulizott" Schubert

Atzenbrugg, Schlossplatz 1. Kastély (Schloss Atzenbrugg)

Ausztria, Niederösterreich


 

Atzenbrugg ma 2600 lakosú osztrák kisváros Alsó-Ausztria tartományban, Bécstől 40 kilométerre nyugatra. Kastélya Franz Schubert (17971828) életének egyik legderűsebb helyszíne volt.

wikiwand.com


Építéstörténete az 1100-as évekig nyúlik vissza. Több bővítés után mai formáját a 17. században nyerte el. Ekkoriban, egészen 1938-ig egyházi tulajdonban volt. A második világháborúban rossz állapotúvá vált épületet az 1970-es évek végétől nagy ütemben állították helyre.

Schubert, az európai zeneirodalom legbalsorsúbb klasszikusa, akinek rövid élete során még saját lakása sem volt soha, egy dologban volt szerencsés: barátaiban. Kevés muzsikus dicsekedhetett annyi jóbaráttal, mint ő. Barátai is bohém művészek voltak. Írók és költők: Franz Grillparzer, Eduard von Bauernfeld, Johann Mayrhofer. Festők: Moritz von Schwind, Leopold Kuppelwieser, Josef von Spaun és Johann Senn Spaun és Senn már a konviktus keserű kenyerét is együtt ette Schuberttel. Muzsikus barátai voltak a két Hüttenbrennerfivér, Anselm és Josef és a náluk jóval idősebb Michael Vogl, a híres operaénekes, akiért Schubert gyerekkora óta rajongott. A baráti körbe tartozott még Franz von Schober, aki egyaránt hódolt a versek, az ecset és a hangok művészetének. Az ifjú bohém emberek sok időt töltöttek együtt, Schubert zenéjét hallgatva, játszva, szórakozva: ezek az összejövetelek voltak az úgynevezett Schubertiádák.
Gyakran kirándulással is összekötötték a baráti összejöveteleket. 1820 és 1823 között állandó helyük volt Atzenbrugg, ugyanis Schober nagybátyja itt volt intéző. A kirándulásokra hölgyek is csatlakoztak, s a kastélyparkban piknikeztek, labdáztak, táncoltak, vagy éppen társasjátékoztak együtt. Leopold Kuppelwieser többször is megörökítette az atzenbruggi piknikeket. A szabadtéri jeleneten láthatjuk a kastélyt és mellette jobbról, kis facsoport által közrefogva a pavilont, amiről lesz még szó.

Forrás: 1st-art-gallery.com

Kuppelwieser másik atzenbruggi festménye szobai szórakozást mutat: a fiatalok társasjátékot játszanak, Schubert a zongora mellől szemléli őket.

Forrás: eichinger.co

A kastélyhoz tartozó park dombján kis barokk pavilon áll; oda Schubert többször visszavonult, hogy papírra vessen egy-egy új dallamot, vázlatot, melyeket a megírás után a társaság rögtön játszott és énekelt. Így született meg a hat német táncból álló ciklus, az Atzenbrugger Deutsche (D 820) zongorára.

Forrás: donau.com

Forrás: donau.com


1986-ban Schubert emlékmúzeum nyílt a kastély főépületében. Az állandó kiállítás címe: Schubert und sein Freundeskreis (Schubert és baráti köre).  Jelenleg kilenc teremben kétszázötven műtárgy látható, melyek Schubert és társasága életét és a Schubertiadákat dokumentálják. Igaz, sok köztük a másolat, de dokumentálásra és a korabeli hangulat felidézésére kiválóan alkalmasak. És ott van még a hely szelleme is

Forrás: donau.com


A látogatók örömére tartanak korabeli hangulatú tárlatvezetéseket. A nyitvatartást és más praktikus információkat ITT találjuk.

A kastély nagytermében évente, szeptember hónapban újra rendeznek Schubertiadákat

Végül hallgassuk meg az itt született atzenbruggi táncokat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése