2017. július 8., szombat

John Lennon lakott itt

London, 34 Montagu Square

Egyesült Királyság


 

A London Marylebone városrészében álló sorház 1810/11-ben épült. Az utca névadója Elizabeth Montagu, a 18. századi London kulturális és társadalmi életének ismert alakja.



A 34. számú rész alagsori, illetve földszinti lakása az 1960-as években több rocklegenda otthona volt. Ringo Starr 1965-ben vette meg, 1969-ig volt a tulajdonában. Ő maga csak rövid ideig lakott benne, viszont kiadta Paul McCartney-nek. Már ebben az időben létesítettek itt egy kis stúdiót. Itt kezdték el felvenni az Eleanor Rigby-t és Paul más dalain is dolgozott itt. Paul után Jimi Hendrix bérelte ki a lakrészt menedzserével, itt írta The Wind Cries Mary című dalát.

A következő híres lakó John Lennon volt, aki 1968 június végén költözött be feleségével, Yoko Onoval.
Lennon életének nagyon aktív időszaka az itt töltött idő. Dolgozott a Beatles "White" albumán, itt kezdődött szerzői együttműködése feleségével. Érdekesség, hogy ebben a házban készültek a Two Virgins lemez híres/hírhedt borítójának meztelen fényképei... Miután 1968. októberében Lennonékra rátört a Scotland Yard kábítószer-csoportjának egy rendőre, aminek folytán később pénzbüntetésre ítélték őket, Ringo 1969-ben eladta a lakást.

Születésének 70. évfordulója jegyében 2010. október 23-án a homlokzaton felavatták John Lennon emléktábláját, az ünnepségen Yoko is beszélt. 
Az épület megjelölése a brit kulturális örökséget gondozó English Heritage nevéhez fűződik: az ő jellegzetes, kék alapon fehér betűs tábláik több, mint 900 olyan londoni épületet jelölnek, amelyekhez közismert személyiségek kötődtek.

Forrás: imaginepeace.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése