2017. július 25., kedd

Massenet szülőháza

SaintÉtienne, 20 place Massenet

Franciaország, Auvergne-Rhône-Alpes régió, Loire megye


 



Saint-Étienne nagy ipari város,  Lyontól 60 kilométerre délnyugatra fekszik. 1855 óta tartozik hozzá az a település, Montaud, amelynek La Terrasse nevű részében született — szülei legkisebb gyermekeként Jules Massenet 1842. május 12-én. 1920 óta a tér a zeneszerző nevét viseli (a szülőház a 20. számú épület).



Műszaki végzettségű édesapja, Alexis Massenet, korábban Napóleon tisztje, mivel a Restauráció alatt nem akart szolgálni, műszaki végzettségét hasznosította az acéliparban. 1839-ben Montaud-ban mezőgazdasági szerszámokat gyártó üzemet alapított. Második házasságából itt született meg híressé vált fia. Az édesanya, egy katonatiszt leánya, Adélaïde Royer de Marancourt tehetséges zongorista volt. Ő hozta a zenei gént a családba: az apa első házasságából származó négy gyermeke közül egyik sem volt tehetséges, míg második feleségétől született négy gyermeke mindegyikének erős affinitása volt a zenéhez. Édesapjától viszont technikai precízséget, pontosságot örökölt és tanult Massenet, ami tetten érhető termékeny zeneszerzői pályáján.

A család négy évig élt ebben a házban, az első emeleten.

A ház 1908 körül. Forrás: Massenet par Louis Schneider (artlyriquefr.fr)


Massenet első gyerekkori  hangemlékei a gyár nehéz kalapácsai által vert ritmus volt. Hamarosan édesapja egészségi állapota miatt el kellett adni az üzemet és 1848-ban Párizsba költöztek. Ekkor az anya nagy hasznát vette hangszertudásának, ugyanis a nehéz helyzetbe került családot zongoraleckék adásából tartotta fenn. Tehetséges kisfiát is ő kezdte bevezetni a zenébe.

A szülőház ma is áll. Massenet halála után két évvel, 1914-ben emléktábla került rá, Louis Lamberton alkotása. 



A város színháza Massenet nevét viseli. Híres szülötte emlékét a városközpontban, az Avenue de la Libertén egy 1929-ben felállított kecses szobor is őrzi, talapzatán a zeneszerző domborművével, mely szintén Louis Lamberton műve: La petite muse (A kis múzsa).

Forrás: e-monumen.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése