2017. augusztus 28., hétfő

Saint-Saëns szalonja a dieppe-i kastélyban

Dieppe, rue de Chastes: Kastélymúzeum (Chateau Musée)

Franciaország, Normandia régió, Seine-Maritime megye



 

A normandiai kikötőváros egyik nevezetessége a La Manche-csatornát és a várost őrző, erődítmény jellegű kastély, a "Dieppi Bastille". Elődét, melyet II. Plantagenet Henrik és Oroszlánszívű Richard építtetett, a 12. század végén lerombolták. A mai épület a 14/15. századból származik, legrégebbi része a nyugati torony.

By Gregorio (https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AChateau_de_Dieppe.JPG)



Hosszú és véres történelmi múlt után ma a kultúrát szolgálja, 1926-ban rendezték be városi múzeumnak. A Dieppe-ben nagy hagyományokra visszatekintő elefántcsont-faragás emlékei és remek francia festmények bemutatása mellett itt látható Camille Saint-Saëns (1835–1921) emlékszobája.

A nagy francia zeneszerző 1889-ben, édesanyja halála után hagyományozta Dieppe városára bútorainak egy részét, valamint levelezését, archívumát és emléktárgyait, amelyekből már a következő év nyarán kis múzeum nyílt a kastélyban. Saint-Saëns 1921-ben bekövetkezett halála után a gyűjtemény további tárgyakkal gyarapodott. Ide került 600 kötetes könyvtára, 800 kötetes külön zenei könyvtára, a birtokában volt festmények, szobrok, érmék, fényképek, plakátok, emléktárgyak... Ezekből rendezték be a város múzeuma keretében Saint-Saëns szalonját a nagyközönség számára, míg a kutatóknak az archívum áll rendelkezésre.
A múzeum látogatási idejéről és a belépődíjakról INNÉT tájékozódhatunk.

http://bernard.tartois.free.fr/dieppe_2011.htm

S hogy mi kötötte Saint-Saëns-t Dieppe-hez? Családneve egy közeli kisváros nevéből származik. Apja családja Dieppe-ben és környékén élt. E kötődéseken túl fontos szerepet játszott egy dieppe-i unokatestvére, aki könyvtárosként különösen szorgalmazta, hogy városáé legyen a nagy tekintélyű zeneszerző hagyatéka.

Ugye, mire jó egy könyvtáros😉

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése