2017. szeptember 3., vasárnap

Itt született a STILLE NACHT szerzője

HochburgAsch, FranzXaverGruberStrasse 44.
Franz Xaver Gruber Emlékház

Ausztria, Oberösterreich



 
Hochburg mintegy 3000 lakosú település Salzburgtól északra, az Inn völgyében, a német határ közelében. 1787. november 25-én itt született a Stille Nacht zeneszerzője, Franz Xaver Gruber egy takácsmester ötödik gyermekeként. 


Forrás: stillenacht.at


A szülőház már nincs meg, ám egy hozzá nagyon hasonló, kétszáz éves faépületben kialakították a Gruberemlékházat (FranzXaverGruber Gedächtnishaus), mely múzeumként látogatható. Legértékesebb tárgyai között láthatjuk azt a szövőszéket, amelyen a leendő zeneszerző-kántortanító megtanult szőni.
Az emlékház nyitvatartási idejéről és más aktualitásokról INNÉT értesülhetünk.

Forrás: stillenacht.at


Az emlékház elől indul a 2012-ben felavatott Gruber-emlékút (Franz-Xaver-Gruber-Friedensweg), amely a határ túloldalán legközelebb fekvő német településig, Burghausenig vezet. A gyalogosan körülbelül egy óra alatt megjárható útvonalat Földünk kontinenseit jelképező angyalszobrok szegélyezik. Hubert Flörl alkotásai azt szimbolizálják, hogy a minden korok emberének egyetemes békevágyát is kifejező Stille Nachtdal több mint 300 nyelvre, köztük egészen egzotikusokra is lefordítva az egész világon elterjedt.

Forrás: fxgruber.at
Forrás: meinbezirk.at

Frissítés: Az emlékhely történetét később a Papageno Kataliszt blogjában is megírtam.

További Franz Xaver Gruber és Stille Nacht emlékhely a Zenevándor blogban:

Arnsdorf, Stille Nacht Platz 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése